"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2012. október 22.

Elisabetta Gnone - Fairy Oak sorozat

Sziasztok!

Ez egy tavaly óta halogatott könyvkritika. Ebből már biztos leszűrtétek, hogy nem fogok sokat írni a könyvről szubjektíven, mert nem emlékszek rá. Nos, talán.

Az írónőről: Újságíróként kezdett dolgozni, később viszont szoros kapcsolatot alakított ki a Disney céggel. Ő álmodta meg a WITCH képregényeket, majd néhány évvel később a Fairy Oak történetét is.

Végre egy olasz írónő, aki nem ronda. (ne kommentáljátok)


1.rész
Már vagy ezer éve mindig, amikor éjfélt üt az óra, varázslatos dolog történik Fairy Oak házaiban: parányi, fényes tündérek gyermekekről mesélnek a jóságos tekintetű boszorkáknak, akik izgatottan csüggnek minden szavukon. Különös ügye? Köztudott, hogy a tündérek és a boszorkányok ki nem állhatják a gyerekeket. Csakhogy mi Zöldlapályvölgyben járunk, Fairy Oak falujában, ahol a dolgok mindig is egy kissé másképp zajlottak... Fairy Oak varázslatos, réges-régi falucska az időtlen idők rejtekén. Ha rá szeretnénk lelni, a skót felföldek és a normann szirtek között kellene kutatnunk, Bretagne egy virágszőnyegtől tarka völgyében, Írország zöld legelőin és az óceán tágas öbleiben. A falut varázsos és emberi lények lakják, akiket roppant nehéz megkülönböztetni egymástól: a tündérek, varázslók, boszorkák és közönséges lakosok olyan régóta élnek egymás szomszédságában a falu kőházaiban, hogy szinte már fel sem tűnnek nekik a másik furcsaságai. Sőt, ilyen sok idő után már mindannyian hasonlítanak is egy kicsit egymásra! Kivéve a tündéreket. Ők nagyon picikék, csodálatosan fényesek és… repülnek! A völgy varázslói és boszorkái azért hívják ide őket, hogy a falu kisfiúira és kislányaira vigyázzanak. Ezt a történetet éppen egy ilyen tündérke meséli el nekünk: Feli, az ikerlányok, Vanília és Pervinka dajkatündére. 


2.rész
Az Ellenség ostrom alá veszi Fairy Oakot és hatalma napról napra nő. A Fény és a Sötétség ősi szövetsége meginogni látszik. Azonban egy kapocs feloldhatatlannak tűnik: az, amely Vaníliát és Pervinkát, a kis ikerboszorkányokat összeköti. Hasonlóak, mégis különböznek. Ők és a Sötétség, egyazon vérből. Közébük férkőzik be az Ellenség. Vajon ellen tud állni Pervinka a sötétség bűvöletének? Ettől függ a Varázstudók és a Nembűvölők megmenekülése.


3.rész
Háború emészti Zöldlapályvölgyet. Fairy Oak lakói megszervezik a védelmet, de lelküket megmérgezi a kétség: vajon az Ellenségnek sikerül az ikrek közé állnia? A Fény és a Sötétség közötti Ősi Szövetség talán megszakadt? Vanília szeretete ellenére Pervinka menekülésre kényszerül és az Ellenség ekkor indítja végső támadását. Úgy tűnik Fairy Oak falai ellenállnak, de a Sötétség Ura még tartogat egy meglepetést, amely összezavarja az ostromlottakat...


4.rész
Elisabetta Gnone - Fairy Oak 4.
Egy titkos barlang mélyén, a téli fagyos zuhatagok rejtekében öt ifjú barát kinyitja a régi ládát, amelyből kiszabadul egy évtizedek óta rejtve maradt és elfeledett, akarattal elfeledett, történet! Rejtély árnyékolja be annak az embernek a múltját, aki azt állította magáról, hogy hős és bátor kapitány. Vaníliára, Pervinkára, az ifjú Grisam mágusra, a mókás Floxra és a Kapitány egész Bandájára vár a feladat, hogy összerakják az eltemetett múlt apró darabjait, amely nem csak sötét de nagyon félelmetes is. Mégis a kép, amely lassan kibontakozni látszik az ikrek, és kis barátaik szeme láttára, lassan összeáll. Ami azonban a ködből előbukkan, úgy tűnik, a szerelem jegyeit hordozza magában. Ki is volt valójában a Kapitány? Kihez utazott vissza, amikor hajója zátonyra futott az elvarázsolt kis falu partjainál? És vajon miért van mindenkinek valami szerelemről szóló története, amióta kinyitották a ládát? A befejezés vidám, de nem mentes a meglepetésektől és főleg Vanília szívét dobogtatja majd meg.


5.rész
Fenséges varázslatok és csodás kalandok. A második estén a varázslatos napokról, a fenséges varázslatokról, a bátor és dobogó szívekről, a megdöbbentő találkozásokról és az erdő rejtelméről meséltem társnőimnek . Shirley varázslatos napjai - Fairy Oak falujába végre beköszöntött a tavasz. A levegőben már érezhető a nárciszok finom illata, a napok hosszabbak és játékosabbak. De sajnos megérkezik az eső is. És nem csak esik, hanem zuhog, mennydörög, jégeső is hullik, hosszú, végtelenül hosszú napokon keresztül. Ám szerencsére ott van Shirley Poppy, aki a falu gyermekeit jókedvre deríti az új, összetett rejtéllyel. Nagynénje titkos műhelyében az ifjú, de nagy hatalommal bíró, kis boszorkány egy nagyon, de nagyon furcsa receptkönyvre bukkan. Az ősi, meggyűrődött oldalakon nem tojás és liszt alapú receptekről olvashatnak, hanem só kardról, ég szeletről, kő szívről és egy titokról. Az Erdő titkáról. Shirley elhatározza, hogy kideríti miről is van szó, és természetesen sorozatos csodálatos kalandba bonyolódik az ikrekkel, Vaníliával és Pervinkával, és a Kapitány egész bandájával. A gyerekek nagyon jól tudják mennyire veszélyes lesz, de amit majd látnak, és megtapasztalnak, kárpótolja őket minden sebesülésért és félelemért. Mindörökre.


6.rész
Mindig így történik, valaki egy szeptemberi napon elkövet valami furcsaságot, amely még a furcsábbnál is furcsább, és attól a pillanattól, egy hónapon keresztül, de néha akár két hónapig is, Fairy Oakban minden eltér a normális kerékvágástól. Ezt úgy nevezik a Szezonális Bolondságok Tánca. Mulatságos, ami ezekben a napokban történik, ugyanakkor csodálatos is, mert mindenki a legtöbbet adja önmagából, már ami a fantáziát, az erőt, az ügyességet, no és a furcsaságokat illeti. Még a fák is ismerik a tréfát. Mintha az egész Völgyet megbabonázták volna. Floxnak pedig van ezzel kapcsolatban egy elmélete: elég, ha belenézünk a táncoló szemébe, azonnal megértjük. De ezt hagyjuk meg inkább Floxnak: árulja el ő a titkot. Flox természetesen a szivárvány színeiben pompázó kislány, Viní és Babú legjobb barátnője. Ez a történet róla szól és a barátságról, amely bárhova is fordulsz, ott terem előtted, és amely időnként véraláfutásos, lilás nyomot hagy, de nem csak a bőrödön...
---------------------------------------------------
Akkor mondom, hogyan lehet őket olvasni. Az első három rész egy külön "mozgatóelem" alapján működik. Az az eredeti három könyv, amiben megismerhetjük a főszereplőket, stb. A többi három már csak amolyan töltelékkötet, hogy tovább élvezhessük az ikrek és barátai kalandjait. 

Nekem kisebb koromban egyik kedvenc könyvem volt! Tényleg, egyszerűen rajongtam érte. Tény, hogy inkább mondható gyerekkönyvnek, mint ifjúságinak, de nem olyan fárasztó, mint a Cincin lovag. Élvezhető, kicsit romantikus, kicsit vicces, kicsit izgalmas... Minden van benne! 
Szeretni való kötetek. 

Ha van egy alsó tagozatos ismerősöd, aki szeret olvasni, akkor íme neki karácsonyi ajándék! 

Pontozás: első három könyv 5/5 (gyermekkönyv szinten)
Második három könyv: 5/4 (csak mert töltelékek) 
Írta: Pocok

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése