"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2018. augusztus 8.

15 tipp olvasói válság ellen

Create inspiration
A nevem Lya, és olvasói válsággal küzdök. 
Ahogy azt a blog ijesztően minimális számú friss posztja is mutatja. (Külön taps Sziszinek, aki még a rengeteg tanulnivalója mellett is próbálta tartani a frontot.)

A veterán könyvmolyoknak, talán még az újaknak sem kell bemutatni az olvasói válság borzalmát. Mikor ránézni sem tudsz egy könyvre. Mikor elkezded olvasni, de néhány fejezet után leteszed. Mikor az unalmas előadáson olvasni akarsz, viszont még ott sem megy. Mikor utazás közben olvasni akarsz, de az elsuhanó birkák/tehenek és repcerétek érdekesebbek.

Egy őrület. Gyűlnek a könyvek, bámulnak rád a polcról, téged meg felemészt a bűntudat, hogy miért nem jó semmi, miért nem köt le egyetlen regény sem.

Belevetettem hát magam az internet veszélyes és zavaros bugyraiba, hogy megoldást leljek erre a problémára. Tizenöt tippet sikerült összeszednem nektek (és magamnak), de mivel a tényleges kipróbálás, kísérletezés ezután jön, egyelőre nem biztosítanék róla senkit, hogy valóban működnek is.
Arról majd néhány hét múlva, egy másik bejegyzésben tudósítok. ;)

1. Olvass rövid történeteket! Ha a hosszabbak nem kötnek le, próbálkozz néhány novellával, hátha azok adnak egy kis sikerélményt.

2. Próbálj ki egy másik műfajt! Ez nekem például személyes problémám. Hosszú, hosszú éveken át rajongtam azokért a könyvekért, amiknél kifejezetten a romantikus szál van középpontban, vagy ha nem is ott, azért elég nagy és hangsúlyos részét felöleli a történetnek. Éppen ma jutottam arra a következtetésre, hogy sajnos vagy nem sajnos, most már nem ezek érdekelnek. Sokkal inkább hajlok a hard fantasy, sci-fi és apokaliptikus regények felé, amik izgalmasak, fordulatosak, közel sem kiszámíthatóak. Eszem ágában sincs bántani a romantikus realista könyveket, főleg mivel Sziszinek az egyik kedvenc zsánere, időnként nekem is kedvem támad hozzájuk, de változtak az igényeim. Öregednék? 
(Haha, dehogy.)

3. Kapj elő egy régi kedvencet! Amit régen szerettél, annak most is olvastatnia kell magát, nem igaz?

4. Rakj rendet az életedben! Ez egy kicsit személyesebb tipp, de ha túlságosan elfoglalt vagy, túlságosan sok dolgon pörög egyszerre az agyad, akkor talán magától értetődő, hogy nincs kapacitásod egy történet cselekményét nyomon követni. Lassíts, vagy rendezd a káoszt.

5. Változtass a környezeten! Mindig a fotelben olvasol? Irány az ágy! Irány a kert! Irány a sarki kávézó!

6. Ne félj az olvasatlan könyvektől! Ijesztő, ahogy néznek rád, igaz? Az ijesztő dolgoktól pedig menekülni szoktunk. Ne félj, nem esznek meg. Kivéve a Szörnyek szörnyű könyve.

7. Illeszd bele a napi rutinodba! Lefekvés előtt legyen a rutinod része tíz perc olvasás. Vagy amíg a buszon beérsz a suliba. Vagy az ebéd utáni csendes pihenő felét töltsd egy regénnyel. Próbáld a rendszer részévé tenni.

8. Válts kiadást! Oké, ezt elég furának találtam, viszont volt akinek bevált. Ha valamiből régi kiadásod van, és semmiképp sem tudsz vele zöld ágra vergődni, szerezd be az újat. Szebb borító, jobban csábít? Vagy nézd meg, hátha elérhető e-book formátumban (legálisan, természetesen).

9. Nincs internet, tv, telefon! Mint a kisgyerekeknél. Zárd ki a figyelemelterelő vagy zavaró eszközöket, hogy teljesen a könyvre koncentrálhass. Nem baj, hogy pittyeg a telefon. Nem fog elszaladni.

10. Ne legyen kényszer! Ez főleg olyanoknak szól, akiknek a munkája, hobbija része a könyvek olvasása, mert abból él meg, rendszeresen szeretne friss bejegyzésekkel szolgálni, ígéretet tett, stb. Ha egy olyan dolog, amit kezdetben szeretetből és élvezetből csináltál, szigorú kényszerré és „muszájjá” válik, el fogja veszíteni a varázsát. Ne azért olvass, mert olvasni kell. Azért olvass, mert a könyvek különleges tárgyak, varázslatosak, az emberi képzelet fizikai bizonyítékai, és hihetetlen helyekre juthatsz el velük, hihetetlen embereket ismerhetsz meg rajtuk keresztül. Az olvasásnak mindenképpen élménynek kellene lennie, egy kis csodának.

11. Menj el a könyvesboltba! Nyilván bűntudatod lesz, ha a rengeteg olvasatlan könyv mellé veszel még egyet, de ha okosan választasz, az új szerzemény akár a válságból is kizökkenthet. Vagy motiválhat.

12. Menj a könyvtárba! Hasonló indokból, mint a könyvesboltba, csak ettől nem fogsz azon kattogni, hogy megint mennyit fizettél az új olvasnivalóért, amikor otthon tornyokban áll a többi.

13. Tűzz ki apró célokat! Baby steps. Nem kell rögtön nekiesni egy 500 oldalas könyvnek egy az egyben. Próbálj mondjuk húsz oldalaként, fejezetenként haladni. Nehéz dolog visszazökkenni a régi ütembe.

14. Rendezd át a könyvespolcod! Nézegesd a kicsikéket, porold le őket, talán még bele is futsz egy pár különleges darabba, ami hirtelen felkelti az érdeklődésed.

15. Halgass hangoskönyvet! Ez a tipp számomra tuti nem fog működni, mert ha az írott szóra nem tudok odafigyelni, miért tudnék a kimondottra? Ott még könnyebb elkalandozni. Azok viszont, akiknek kifejezetten időhiány okozza a válságot, ez talán segítség lehet. Hallgasd az autóban, házimunka, sportolás közben.
(Nem, nem tudok Audible kupon kódot adni.)


Sok sikert kívánok mindenkinek, aki megpróbálkozik a fentebb felsoroltakkal, én is így fogok tenni.
Remélem legalább egy icipicit hasznos volt és tudtam vele segíteni. Ha bárkinek van bármi ütős ötlete, azt több mint szívesen várom. :)


Lya

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése