"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2012. november 4.

Stephenie Meyer - Alkonyat

Sziasztok!
Igen igen... jól olvastátok a címben, meg az "Amiket éppen olvasunk"-ban is. A Twilight-tal jöttem most hozzátok.

Mersz szeretni? Az életed árán is? 


Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a "mindennapi" csetlések-botlások fenyegetik.

Hanem Ő...

Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. 
Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. 
Ő, aki megmenti az életét. 
Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. 
Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik...



Twilight - A földkerekségen mostantól az Alkonyat a szerelem napszaka!



 Voltam olyan bolond, és bevállaltam ezt a kritikát, de most már nincs vissza út, mert nem lenne szívem így félbe (negyedbe) hagyni...
Ha megengeditek, kezdeném azzal, hogy tényleg borzalmasan nehéz erről a könyvről írni, pedig a napokban  újraolvastam, hogy megkönnyítsem a dolgomat. Csak nehezebb lett. 

Még így is nagyon izgalmas volt, hogy tudtam, mi lesz a következő lépés. Valamennyire azért más volt, mint a film, amit rengeteeeeegszer láttam. (Pedig a 4-ből... 5-ből ez a leggagyibb, de oda se neki!)
Ami viszont nagyon hiányzott a moziból, az Alice története. 
Nem tudom, ti mennyire vagytok képbe, mert én erre a részre már egyáltalán nem is emlékeztem, de mikor most olvastam, irtóra tetszett.

Akkor SPOILERezek is egy iciripicirit, és leírom nektek röviden:
Alice nem emlékszik arra, hogy hogyan, ki által, hol változott át. Sőt, még a fájdalom sem maradt meg benne. Meg egyáltalán... semmi az emberi életéből.
Ennek viszont oka van. 
Tudjátok... Alice-nek az a képessége, hogy belelát a jövőbe.
Ez a tulajdonsága még emberi életében is megvolt. Emiatt diliházba zárták, és kezelték is. Az orvosa (aki vámpír volt) szerelmes volt belé.
James (a gonosz vámpír, aki meg akarja ölni Bellát) is kivetette rá a hálóját, és meg akarta enni... khm... inni. 
Ezt egyébként James meséli el Bellának a balett-teremben, mégpedig úgy, hogy Alice volt az egyetlen áldozata, aki megmenekült tőle. Viszont Edward túl gyáva volt ahhoz, hogy megtegye ezt Bellával.
Itt leesik a tantusz, hogy a doki változtatta át Alice-t, hogy James ne bánthassa. Később James megölte az orvost.
Hát ennyi volna.
SPOLER VÉGE!

Olvasás közben feltűnt egy dolog: az egyik oldalon Meyer szégyellősen-t ír. Többször is használja ezt a szót, de mindössze egyetlenegyszer van így írva. (Rosszul írtam: a fordító írta ezt a szót, és nem Meyer. :D)
Gondoltam is, utánajárok ennek a dolognak... Mit tudtam meg?
Az igető kettőssége miatt azonban szórványosan előfordul a szégyellős változat is, főleg irodalmi példákat találhatunk rá – népdalszövegekben, és Szabó Magda is így használta több művében. E változat kicsit régies, illetve tájjellegű hatású.
Tehát nincs itt hiba, csak tudatlanság. Mindkettő helyes, de főként úgy használjuk: szégyenlősen (ez a köznyelvi, általánosan használt, szótározott változat).

Bocsánat, hogy így elkanyarodtam, de máris visszatérek.
Még egy dolog volt, ami feltűnt. (Lehet, a többi részben lesz erre magyarázta, de arra már nem emlékszem, szóval majd újra fogom olvasni azokat is :D)
Ugyebár Bellára nem terjed ki Edward képessége. A New Moon-ban megtudjuk, hogy Jane-é és Aro-é sem. Alice-é és Jasper-é viszont igen...
Alicét még megértem, de Jasperét... már nem annyira... ://
Mondom, lehet, hogy az írónő ezt mind megindokolja a következő részekben, de ez így nekem szemet szúrt.

Kéne már valami kritikának mondhatót is írnom, de valahogy nem akar összejönni.
Most mint mondhatnék még?
Majd a pontozásból úgyis kiderül, de tessék: I-MÁD-TAM!
Fantasztikus volt, fan lettem. Beleszerettem a könyvbe... és Edwardba is.
Az írónő fogalmazása gyönyörű, feszültségteremtésből ötös, a karakterek kidolgozottak, könnyen elképzelhetők (akinek ez nem ment, az nézze meg a filmet!).
Így a végére még néhány érdekesség, ami kapcsolódik a könyvhöz: 
  • Az Alkonyat ötlete álmában fogant meg, egész pontosan 2003. június 2-án. Álmában egy halandó lányt látott, aki egy vámpír fiúval beszélgetett egy mezőn. A vámpír szerelmes volt a lányba, de ugyanakkor mérhetetlenül kívánta annak vérét is. Miután felébredt, úszóedzésre vitte fiait, és amíg rájuk várakozott, addig aprólékosan megírta álmának történéseit, később ez lett az Alkonyat (egyik leghíresebb) 13. fejezete. 
  • Szinte minden napját a számítógép előtt töltötte és írt. Éjjeliszekrényére jegyzetfüzetet és ceruzát készített ki. Amikor éjjel vagy reggel felébredt és álmában olyan dolgot látott, ami a könyv hasznára válhat, akkor rögtön leírta. 
  • Azelőtt soha nem írt semmit, de onnantól, hogy papírra vetette a 13-as fejezetet, csupán három hónapjába telt, míg elkészült a teljes könyvvel, és nekikezdett az Epilógusok írásának is. Rengeteget készített belőlük, így nyilvánvalóvá vált számára, hogy a történetnek még koránt sincs vége.
  • Az Alkonyatban játszódó történet, mely a főhősnő Bella elbeszélésben követhetünk figyelemmel, nem mindennapi módon újra meg szerette volna írni, de ezúttal Edward szemén keresztül. Ennek a címe Midnight Sun lett volna. Valószínűleg meg fog jelenni(erre azóta is várunk...:(), annak ellenére, hogy 2008. augusztusában hatalmas botrány kavart a tény, hogy a félig kész könyvet egy ismerőse kiszivárogtatta és feltöltötték azt az internetre. Stephenie Meyer nyilatkozatában kijelentette, hogy mélységesen csalódott, és egyelőre abbahagyja az írást és inkább a családjával tölt több időt. Az első elkészült 12 fejezetet ő maga is feltette honlapjára, és elnézést kért a rajongóktól, hogy csupán a nyers formát olvashatják, és nem a végleges, igényesebb változatot.
  • Forksot úgy választotta ki az írónő, hogy rákeresett a Google-ön, az Egyesült Államok legesősebb területére.
  • Edward nevét úgy választotta ki, hogy klasszikus regényekben keresgélt olyan elnevezések után, amelyeket régen a romantikus érzelmekkel kötöttek össze, mára azonban kimentek a divatból.
  • Bella nevére sokkal tovább tartott rátalálni. Akárhány nevet is talált ki egyiket sem találta elég jónak, így végül azt a nevet választotta, amelyet egy esetleges kislány születésére tartogatott: Isabella.
  • Más nevek: Rosalie eredetileg Carol volt, Jasper pedig Ronald, de végül úgy találta, hogy az előbbi nevek jobban illenek hozzájuk így átírta őket. A folytatások írása közben azonban többször is megesett, hogy Carolt vagy Ront írt, teljesen megzavarva ezzel néha a kiadót.
  • Az Alkonyat könyv által készült 2008-as film egy éttermi jelenetében maga az írónő is szerepel. (A Breaking Dawn első részében is, az esküvőn.)

    Pontozás: 5/5!!!!!!!! :)))))
    Írta: Honey:)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése