"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2012. június 6.

The Prestige - Tökéletes Trükk

Sziasztok!
Egy roppant érdekes filmmel jöttem. Én most néztem meg másodjára. Habár nem új, de fergeteges. (2006-7-es, de ne ítéljétek el!) 

A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük.


Mint már mondtam, ez egy fantasztikus film. Másodjára is ugyanannyira meglepett a vége. 
Mint a címe is tükrözi (trükközi :D), egy kicsit bepillantást nyerhetünk a trükkök, a bűvészet világába. Megtudhatjuk, mi zajlik a színfalak mögött.
De még hogy!
Előre szólok, ez az egész film egy hatalmas nagy trükk! (Persze a legjobb értelemben!)
A színészek szuper jók, szinkronhang dettó. 
A történetről nem is beszélve! Itt meg kell említenem, hogy egy könyv alapján készült a film. (Erről lejjebb.)
Mielőtt áttérnék a könyvre, fontosnak tartom elmondani, hogy a film alaphangulatát nem csak a bűvészet adja meg, hanem az a kor, amelyben a történet játszódik. Ez pedig 1900-as évek Angliáját takarja. Nekem így sokkal jobban bejött a film. :)
Idézet a filmből, mellyel a történet kezdődik:
Minden bűvésztrükk 3 részből más szóval mozzanatból áll.
Az első rész neve : ígéret.
A bűvész mutat egy közönséges tárgyat.egy pakli kártyát, egy madarat esetleg egy embert. Megmutatja a tárgyat, talán kéri hogy vizsgálják meg, győződjenek meg róla hogy valódi, egyszerű, hétköznapi tárgy. De persze többnyire nem az.
A második részt úgy hívják :fordulat.
A bűvész fogja a közönséges tárgyat, és valami rendkívülit tesz vele. Keressük a titkot... de nem találjuk. De nem is vagyunk igazán kíváncsiak rá. Mert nem a valóságot akarjuk, hanem az illúziót. De még nem tapsolunk. Mert az nem elég ha valami eltűnik, elő is kell kerülnie.
Ezért minden bűvésztrükknek van egy harmadik mozzanata is. A legnehezebb. Úgy hívják… jutalom.

Tehát akkor, a könyv.
Rossz hír, hogy arról nem tudok kritikát írni, mivel nem olvastam el, de ha a film alapján kéne megítélnem, akkor biztosan jó. :)

Christopher Priest - A tökéletes trükk
Christopher Priest - A tökéletes trükk

Szédítő, viktoriánus hangulatú, díjnyertes regény két bűvészről és halálos ellentétükről, mely családjaik több nemzedékére hatással van. Vitájuk középpontjában egy bámulatos trükk áll, amit mindketten előadnak műsorukban. A varázslat titka egyszerű, ám az ellenfelek számára a valódi rejtély sokkal mélyebben rejtőzik. Mindkettőjüknek sokkal több rejtegetnivalójuk van a trükknél. 

Első mondat:
Egy vonaton kezdődött, miközben észak felé száguldottam Anglián keresztül, bár hamar rá kellett jönnöm, hogy a történet igazából több mint egy évszázadra nyúlik vissza.
Jó filmezést, olvasást!

Írta: Honey

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése