"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2013. október 28.

Miért jó olvasni?


Nagyon sok ember van a világon, aki nincs megelégedve az életével, a munkájával, a kapcsolataival. Mindenkinek vannak problémái, senki sem tökéletes, senkinek sincs tökéletes élete.
Ezek elől a gondok elől lehet egy esős napon a fotelbe gömbölyödve egy másik világba menekülni. Vegyél magadhoz egy izgalmas könyvet, és se kép se hang, oda az összes kellemetlenség.


A lapokat olvasva egy olyan világba juthatsz el, ahol öröm élni, ahol minden perc különleges, érdekes, izgalmas. Kiszabadulhatsz a mindennapok fogságából, elutazhatsz a Roxfortba, Narniába, meglátogathatod a legfantasztikusabb regények szereplőit, bepillantást nyerhetsz a mindennapjaikba, elkísérheted őket a kalandjaikon.

Egy könyv olvasása számtalan élményt nyújthat.
Sírhatsz rajta, teljesen depressziós lehetsz, és hetekig ki sem jössz a szobádból, vagy rózsaszín ködbe burkolózva álmodozol a tökéletes srácról, akit legszívesebben elmarnál a főszereplő lány mellől.
Egy jó könyv érzéseket kelt az emberekben.
Egy jó könyv megríkat, megnevettet.
Egy jó könyv eléri, hogy ne akarj aludni, enni, inni.
Egy jó könyvtől nem tudsz megszabadulni. A szavak napokon át ott motoszkálnak a fejedben, nem eresztenek.
Egy jó könyv összehozza az embereket. Te is olvastad? Képzeld, én is!
Egy jó könyv megfogja a kezed, és magával visz egy olyan helyre, amiről még csak nem is álmodtál.

Olyan szereplőket ismerhetsz meg, akikkel együtt tudsz érezni, akiknek szurkolhatsz, akiket szerethetsz.
Elolvasni egy jó regényt egy hosszú és boldog ismertség kezdete. Egy könyv mindig ott lesz neked, megnevettet, ha szomorú vagy, felvidít, ha teljesen magadba fordultál, kirángat a legmélyebb és legsötétebb sarokból is.
Megnyugtat, magával ragad, és nem ereszt.
Egy jó könyv olyan lehet, mint egy papírbarát.

Nem csak azért érdemes elbattyogni a könyvesboltba vagy könyvtárba, mert egy novella, egy vers, egy történet megmozgatja az ember lelkét. Nem csak azért, mert változásra ösztökél.
Segít is.
Vannak olyan képességek, amelyek észrevétlenül fejlődhetnek: szókincs, helyesírás, fogalmazási trükkök, stb.

A társadalmunk borzasztóan alulértékeli a könyveket, manapság már nincs akkora jelentőségük, mint régebben. Egyre inkább a számítógép, az elektronikai kütyük töltik ki azt az időt az életünkből, amit a könyveknek kellene. De már szépen lassan a papíralapú kötetek is kezdenek eltűnni. Megjelentek az ebookok, a letölthető pdf-ek és a filmváltozatok.

Ezek után ki akarna megvenni egy vaskos kis regényt?

Egy igazi, nyomtatott könyv mindenképp nagyobb élményt nyújthat, mint egy online regény. Az illata, ahogy az ember sietve lapozgat, mert tudni akarja, mi lesz a karakterekkel…
Ez mind nem ugyanolyan, ha filmen megnézzük, vagy ha ebookként olvassuk.
Fejlődni kell a korral, értem én, de akkor is.


Vegyetek könyveket! Igazi könyveket :) 

3 hozzászólás:

  1. Teljesen egyetértek. Én személy szerint nem szeretek e-book könyveket olvasni. Megfájdul tőle a szemem és szeretem látni, ahogy a polcomon sorakoznak a regények. :)

    VálaszTörlés
  2. Én is egyet értek.A könyvek nekem is sokat segítettek a nehéz időkben.Én is imádom nézni őket a polcomon.... :)

    VálaszTörlés