"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2013. február 14.

Szerelmi háromszögek


Sziasztok!
Hát igen igen. Első témánk Valentin-nap alkalmából. 
Sok YA könyvben olvashattok szerelmi háromszögekről, sőt, néha négyszögekről is. Ott van a klasszikus Alkonyat példa. Vagy a Csitt,csitt (bár ebben nem túlzottan jelentős). Esetleg az Éhezők Viadala. 
Manapság azoknak a szerzőknek, akik romantikus regényt akarnak írni szerelmi háromszög nélkül, eléggé elenyésző a sikere. A mai tinilányok mind azért áhítoznak, hogy az ő kegyeikért is fiúk tucatjai versengjenek - ami a való életben elég ritka -, így azokat a meghittebb témájú könyveket, amelyekben a srác és a lány nem néz szembe fél országnyi ellenséggel szinte kapásból elítélik.
Pedig azok is tudnak ám izgalmasak lenni, sőt, idegőrlőek is, bár utóbbi nagyjából csak akkor, ha a két főszereplő teljesen IQ-light, és nem lát a szemétől.

Mi is kell egy jó háromszöghöz? 
  • 3db szerelmes ember (lehetőleg egymásba, nem a szomszéd Mari nénibe) 
  • 1 pohárnyi tekervényes cselekményszál
  • 1 evőkanál bonyodalom
  • 3 evőkanál izgalom
  • 10 evőkanál romantikus ömlengés
  • 5 teáskanálnyi főszereplői önmarcangoló belső monológ, hogy vajon melyik félt válassza
  • 2 teáskanálnyi sűrű sötétség, amelyet egyenlő mértékben kell elosztani a szenvedő felek között

Ha ezeknek a feltételeknek a nagyja teljesül, kijön egy szép, szövevényes love story. Mozgatjuk a szálakat, csűrjük-csavarjuk. De mi fog kisülni a végéből? 

A szerzők tipikusan háromféleképpen tudják megoldani a dolgot. 

  1. A két egymással versengő felet - nevezzük meg őket, konkrét nevekkel könnyebb írni, tehát -, Józsit és Bélát egyenlő ellenfélkén mutatják be, mind a kettőt megszeretjük, de persze azért az egyiket jobban, viszont így is fáj a szívünk a másikért. Ha a főszereplő Klárika mondjuk Józsit választja, akkor Béla rajongói akadnak ki, de ha Béla nyer, akkor Józsi fantábora hőzöng. Kényes megoldás, és nem is annyira érdemes ezt használni, kivéve, ha a vesztes mégis jól jár, mert összejön teszem azt a sarki boltban dolgozó Gizellával, aki régóta vágyakozik utána. 
  2. Klárika bemondja az unalmast, és bár Józsit és Bélát is szereti, nem tud dönteni köztük. Vagy elküldi mindkettőt - persze nagyon hosszú és nagyon fájdalmas szenvedések által -, vagy megtartja őket. Utóbbi persze iszonyat ritka, sőt... Én még nem is találkoztam ilyennel. Mellesleg az eleve elég kiábrándító volna, ha 400 oldalon át szerencsétlenkedne a nép, és a végén ugyanott kötünk ki, mint az elején. 
  3. Az utolsó lehetőség, hogy Klárika meghal, és minden megoldódik. Józsi és Béla legjobb pajtások lesznek, a falu nem fogja többé a fejét Klárika bénázása miatt, és Gizella is szabad utat kap. Bár a főszereplő kivégzésével együtt jár a szomorú vég, ami nem mondom, hogy rossz a romantikus könyveknél, hiszen az élet nem habos torta, de azért nem is a legeslegjobb befejezés. 
Mikor a legjobb a háromszög?
Az első szempont, hogy ne Klárika hiányos agya miatt kavarodjanak össze a szálak, mert attól az olvasó csak lefejeli a falat. Ezerszer élvezhetőbb, ha külső hatások avatkoznak a három fiatal életébe. Azok eleve kiszámíthatatlanok.
Klárika személyisége lényegében mindegy, ahogy Józsié és Béláé is.

A klasszikus példa, avagy ALKONYAT (spoiler aki még nem olvasta)

No, Alkonyat. Ebben a műben a szerelmi háromszög nagyon rafináltan van megoldva. Az elején senki nem sejt semmit, csak Edward és Bella összejön. Aztán Edward bekattan (Jasper vérszomja valamilyen szempontból külső hatás. Igaz, hogy Edward sötét, mert otthagyja Bellát, de ezt a külső behatás ellensúlyozza), elhagyja élete szerelmét, aki szintén bekattan, és egy nála fiatalabb fiúra kezd támaszkodni. Amivel semmi baj nincs. Csakhogy a fiatalabb fiú, nevezetesen Jacob, belezúg Bellába. Amikor már Jacob és Bella között szorosabb a kapcsolat a barátságnál, jön Edward. A harmadik részre alakot ölt az egész ellenségeskedés.
Az Alkonyatban ez a rivalizálás élesebben mutatkozik meg, mint más könyvekben, hiszen itt nem csak Belláról van szó, hanem a faji különbségekről, előítéletekről. Az Eclipse-ben megmentik Bella életét, Bella látszólagos döntést hoz, és mindenki boldog, csak a harmadik fél nem.
A negyedik részben esküvő, nászút, baba, és Jacob még mindig kitart Bella mellett. Aztán előbújik Nessie, és minden gyökeres fordulatot vesz. Jacobnak jobb, hiszen immáron nem egy elérhetetlen nőnemű lénybe szerelmes. Edwardnak is jobb, mert igaz, hogy megint egy hozzá közel álló nőt akar elragadni Jake, azért mégis kellemesebb érzés, hogy nem a feleségét, hanem csak a lányát, és azt sem megszöktetni akarja, csak vele tölteni az idejét.
Bella az elején frászt kap, de aztán ő is megszokja a kapcsolatot.
Mindenki jól jár. Emellett nagyon rafinált megoldás volt, hogy mindvégig a Bellában élő Nessie-be volt szerelmes Jake, nem pedig magába Bellába. Mondjuk nekem kissé sértő volna, hogy ha egy pasi közölné velem, hogy nem engem szeretett, csak a méhem egy darabját. Brr…
(spoiler vége)


ÉHEZŐK VIADALA (spoiler aki még nem olvasta)
Másik híres(ebb) példa az Éhezők Viadala. Ott (majdnem) mindenki végig Gale-nek szurkol, hogy gyerünk kisapám, mutasd meg, ez az! Aztán az egész rajongótábor fejre esik, mert Katniss Peetát választja. Én mikor ezt megtudtam kissé kiborultam, hogy milyen már…? Aztán átgondoltam. Katniss régebb óta ismerte Peetát, és a srác már azelőtt segített neki, hogy összekerültek az Arénában. Emellett Katniss minden szörnyűséget Peeta mellett élt át, segítettek egymásnak, harcoltak a másikért. Gale eleve jó pasi volt, és szerintem mélyen Katniss is tudta, hogy ő csak egy futó kaland volt a fiú számára. Peeta viszont halálosan szerette Miss Everdeent. Az ő szempontjából ez így igazságos. De szerintem Gale szempontjából is.
Peeta volt az, aki megérdemelte.
Mellesleg Katniss döntésével Suzanne Collins is sugárzott valamiféle tanulságot… Nem minden arany, ami fénylik.
Itt éppen Peeta volt a kincs, és szerencsére Katniss még idejében felismerte.
Félreértés ne essék, továbbra is Gale mániás vagyok, de ha csak a jellemük alapján kellene választanom köztük, egyértelműen Peetára mutatnék.
(spoiler vége)


Mi a tanulság?
A szerelmi háromszögek rengeteg félék lehetnek. Annyira nagyon elrontani nem lehet, és szerintem minden tinédzser, valamennyire is romantikus beállítottságú lány szereti olvasni őket.

Írta: Pocok 

8 hozzászólás:

  1. Hali!

    Vámpírnaplók... - az se rossz szerelmi háromszög.. mondhatni.. :-D
    (filmen legalábbis - a könyvet nem olvastam)

    VálaszTörlés
  2. szerintem a legjobb szerelmi háromszög Cassandra Clare Pokoli szerkezetek könyvében van, ez volt az első könyv ahol tényleg nem tudtam volna választani a két fiú közül

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Japh, a Vámpírnaplók szerelmi háromszöge igazából csak a tévés sorozatban jó, a könyvben annyira nem... Legalábbis nekem a végén már túl... Túl kétszínűként tüntette fel Elenát. Mintha simán kavarna mind a kettő palival.
    Kedves Névtelen, szerintem is az ID könyvekben van a legdurvább szerelmi háromszög, de számomra nem azért, mert én nem tudok választani, hanem mert Tessa nem tud :))

    VálaszTörlés
  4. Akkor a könyvet nem érdemes elolvasni? :-//
    Több helyről hallottam egyébként, hogy filmen jobb a sorozat..
    (ami fura - ált. fordítva van.. :-D)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem olvasd el, hogy legyen viszonyítási alapod, bár a tévés sorozat rengeteg mindenben eltér a könyvtől. Nem csak a szerelmi háromszög jobb benne. A hatodik hetedik kötetben Elena kapcsolata a srácokkal már inkább volt frusztráló, mint érdekes és bonyodalmas, a tévés sorozatban viszont még mindig nagyon klassz :D

    VálaszTörlés
  6. Mondjuk nekem a Vámpírnaplók 4. évadában. (a sorozatban is) Elenában már ott van egy ici-pici kavarógép. De az is lehet, hogy csak azért mert én Stefan párti vagyok és Elena jelenleg Damonbe halálosan szerelmes.

    VálaszTörlés
  7. A Sikoltók sorozatnak még csak két része van meg magyarul, de aki szereti a szerelmi háromszöget és tud angolul, az olvassa el a többi részt is, mert remekül van megkomponálva minden mozzanata. Itt is két testvér jut egy lányra.:-)

    VálaszTörlés
  8. Úgy tűnik, mostanában a szerzőknek mániája a testvéres szerelmi háromszög :D Már régóta szemezek a Sikoltókkal, de nem igazán merek belekezdeni... Nagyon csöpögős? :)

    VálaszTörlés