"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2016. március 25.

Rowling és az elutasító levelek

Honnan ismerjük Rowling nevét? A legtöbben egyből a Harry Potter szériára, és páran esetleg az Átmeneti üresedésre is gondolhatunk, de bizony nem állt meg itt a vonat. Rowling természetesen nem hagyott fel az írással, és a készülő színdarabon kívül a Harry Potter sikere után sem fogyott ki a történetekből. Sőt! 

Robert Galbraith álnéven 2013-ban a GABO kiadta a Magyarországon Kakukkszó címmel megjelent regényét, mint a Cormoran Strike sorozat első kötetét. (Persze ez a tájékozott rajongóknak valószínűleg nem újdonság.)

Nemrég viszont kiderült, hogy még a milliárdos és világhírű szerzőket is elutasíthatják a kiadók, ha azok álnéven küldik be a műveiket. Rowling inspirációként Twitteren megosztott két elutasító levelet, amelyeket a Kakukkszó után kapott, eltávolítva az aláírásokat, nehogy bosszúállásként fogják fel a szerencsétlen kiadók. 

Katt a képre nagyobb méretért
Ezzel biztatja a kezdő írókat, hogy ne adják fel az első elutasítás után, próbálkozzanak! 

Egy rajongó megkérdezte Jo nénitől, hogy azok közül, akiknek nem kellett a Cormoran Strike, volt-e bármelyikük ugyanaz, akinek anno a Harry Potter sem kellett. A válasz pedig igen, az első kiadó, aki visszautasította a Harry Pottert, volt az, aki a legotrombábban válaszolt e-mailben a Cormoran Strike-ra. 

Szintén kérdés volt, hogy mi motiválta Rowlingot, miért nem hagyta annyiban a próbálkozást. A válasza pedig egyszerű: addig nem adta fel, amíg az összes kiadó el nem utasította, de még így is gyakran félt, hogy pontosan ez fog történni. 

Kellemes kis vicc volt az egyik angol nyelvű weboldal egyik cikkének utolsó két sora, miszerint ha nagyon fülelsz, a Brit-szigetek felől hallhatod azoknak a kiadóknak a siralmait, akik elutasították Joanne Kathleen Rowlingot. 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése