"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2013. május 3.

Stephenie Meyer - A burok


Sziasztok!
Már viszonylag régóta megvan a könyv, csak nem volt lelki erőm belekezdeni, pláne a lassan elkezdődő év végi hajrá mellett.
Eddig a Burokról személy szerint csak pozitív kritikát olvastam, a belőle készült filmről meg negatívat…XD
Lássuk akkor, szerintem milyen lett a könyv. 
-----------------------------------------------------------------
"A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára. Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Egyvalamire azonban nem készült fel: hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie megtölti a Vándor elméjét az emlékeivel és képekkel a szerelméről, aki egy távoli helyen bujkál, és még mindig nem adta fel a harcot az idegenek ellen. Mivel a Vándor képtelen ellenállni a rátörő érzelmeknek, vágyakozni kezd a férfi után, akivel még soha nem találkozott. Aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően Melanie és a Vándor szövetségesekké válnak, és a két lélek ugyanabban a burokban vág neki az arizonai sivatagnak, hogy megtalálják a férfit, akibe mindketten szerelmesek..."


Stephenie Meyernek a világhírűvé vált Alkonyat sorozata után természetes volt, hogy folytatja az írást, csak éppen nem teljesen ugyanabban a műfajban.
És éppen ez a baj.
Steph a szerelmi szálon kívül gyakorlatilag mindent elrontott. Nem teljesen értem, miért kellett neki ennyire erőltetnie ezt az egész űrlényes dolgot.
 
A szereplők magukban véve is határozottan furcsák.
Melanie nagyon jó fej, igazi tökös csaj, merész, bátor, erős. Vele szemben Vándor, aki ennek a kötetnek az igazi főszereplője, egy nagy nulla hozzá képest. Hogyan lehet az, hogy egy EMBER erősebb, bátrabb és tapasztaltabb, mint egy rakás bolygót megjárt diszkókukac?
Vándor nekem már a kezdetek kezdetén nem volt szimpatikus. Utána jött ez a hihetetlen önfeláldozás, amivel valójában nem sok mindent ért el, csak, hogy egy furcsa hajlamokkal rendelkező srác belehabarodik…. A kukacénjébe.
Teljesen megértem, hogy ennek az lett volna a mondanivalója, nem a külső számít, az embereket a tetteikért és a döntéseikért szeretjük, na de most komolyan.
Tudatában annak, hogy a szerelme faja emberekre vadászik és megfosztják őket a saját akaratuktól, hogy gazdatestként használják, az nem lenne riasztó tény?
Erre jön a válasz. Vándor más. Már a könyv eleje óta kitűnik a sorból.
Ennek ellenére HOGYAN képes beleszeretni Ian? Abban sem lehet biztos, hogy nem Melanie irányítja-e szinte mindig Vándort. Számomra ez… hihetetlen volt.
Melanie szerelme ugyebár Jared, ő az egyik ok, amiért Vándor útra kel a sivatagban, mert meg akarja találni.
Itt úszik be egy újabb gondolat. Melanie emlékei miatt Vándor szereti Jaredet, de valójában pedig Iant. Vagy mégsem? Normális, hogy mindenkivel, aki szerelmet vall Melanie testének, Vándor szenvedélyes smárolásba mélyül?
Ő elméletileg ilyen hipertiszta meg ártatlan „izé”, ennek ellenére sorra követi el az emberi hibákat… Nem csak Melanie jóvoltából.

Igazából én nagyon sajnálom, hogy Mel nem kapott több szerepet. Személy szerint szívesebben olvastam volna az ő szemszögéből, mert Vándor állandóan szakkifejezésekkel dobálózott, a többi bolygójáról emlékezett meg, és mindezt olyan lehetetlenül unalmas stílusban, ami már fáj.
Vándor kifejezésmódja miatt a legtöbb érzelem át sem jött. Szerelem? Csak Melanie akaratossága miatt csapott meg. Fájdalom? Gyász? Igen, megkönnyeztem egyszer egy szomorú részt, de kész.
A két legerőteljesebb érzelem valamilyen szinten elért hozzám, de a többi…?

A cselekménynek meg főleg semmi értelme.
Rettenetesen unalmasan volt vezetve! A századik oldalig csak Vándor vívódott magában. Utána mindenki megverte, mindenki megalázta, és egy lyukban csicsikált. Utána valami izgalom következett, ami hamarosan le is lankadt, tekintve hogy még a csavarok is el lettek baltázva.
Aztán a végén kiszámítható happy end, hurrá, de jó, boldogság van!

Nekem a romantikus jeleneteken kívül még talán az epilógus tetszett, és kifújt a dolog.

Jöjjön a világfelépítés és –kidolgozás.
Ez a része ügyesen meg volt csinálva, hihetőnek tűnt, hogy az űrlények mindenféle kecmec nélkül, észrevétlenül elfoglalták a Földet.
Voltak érdekes bakik, például, hogy Vándor honnan tudott az új bolygó megnyitásáról, amikor nem is nagyon kommunikált a külvilággal, de ez már szőrszálhasogatás.
Mint ahogy azt már korábban említettem, a szerelmi szál, főleg a Jared-Melanie-Vándor rész nagyon, nagyon szépen meg volt írva, így arra sincs semmi kifogásom, habár ezt azért minimum elvártam Stephtől.

Az összehatást tekintve a regény tele van túlzásokkal, Vándor stílusa szörnyű, és a néhány érdekes szereplő, világfelépítés, humor és jó pasi nélkül elkezdeném kergetni Honeyt, hogy Tessék, tessék! Neked adom, vigyed!, mint ahogy régebben ő ajánlotta nekem az aranypöttyöseit.

No, ha már így belelendültem, szólnék pár szót a filmről is.
Szörnyű.

Azt a hatást, hogy Vándor fejében benne van Melanie, elég bénán oldották meg. Én többet vártam. Valami kreatívabb megoldást. Nem azt, hogy Vándor az utcán járkálva skizomanót játszik.
Voltak benne éles eltérések is a könyvhöz viszonyítva, például a Hajtó ruhája nem fekete volt, hanem fehér, Holly haja sem szőke, a világ felépítését elég macerás felfogni, Jamie nem néz ki tizennégynek, és… Pisztollyal lövöldöznek! A lelkek! 
Úgy tudom, ezek a lények ilyen békeszeretők, soha nem gyanakodnak senkire, nem tudnak hazudni, harmóniában élnek mindennel és mindenkivel.
Ennek ellenére, simán képesek lövöldözni. Oké…
Amúgy a film talán még unalmasabb volt, mint a könyv. Én úgy néztem, hogy miközben ment zenéket keresgéltem, házit csináltam, stb. Nem igazán tudott lekötni. 

A Buroknak ha minden igaz, lesz folytatása Seeker címmel, de ez még a jövő zenéje. 

A film előzetese: 

Pontozás: 5/2
Írta: Pocok
U.I.: Nagyon klassz volt az alapötlet, csak hát... A kidolgozás már egészen más tészta. 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése