"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2013. augusztus 1.

Fantasy Boom eredményhirdetés

Sziasztok!

Huh, ezt is megéltük. Az oldal első novellaversenyének eredményhirdetését :)

Mielőtt a nyakatokba zúdítanánk, hogy a nyilvánvaló Top 5-ből ki milyen helyezést ért el, szeretnék pár szót szólni úgy általánosságban a beküldött művekről.


Először is: helyesírás. Meglehetősen alapvető, és mégis, sokan a figyelmeztetésünk ellenére nem ügyeltek rá eléggé. A helyesíráshoz nem kellenek különösebb nyelvi képességek, fogalmazásbeli tudás, semmi ilyesmi. Azt egyszerűen meg lehet, sőt, manapság már el is várják tőlünk, hogy megtanuljuk. Megjegyzem, abszolút jogosan.
Nagyon illúzióromboló és zavaró tud lenni, mikor egy teljesen jól összerakott novella tele van elírásokkal. Nehezíti az olvasást, a megértést, esztétikai szempontból is rossz.
Mit tegyünk ellene? Gyakoroljunk! Üljünk le az asztalhoz és olvasgassuk a szabályzatot, hasonlók. Ha erre nincs idő, keressünk egy bétát, vagy kérjük meg valamelyik ismerősünket, hogy nézze át nekünk a sztorinkat.
És még ezután is, ha nem vagyunk biztosak magunkban, fussuk át még egyszer, javítsuk a bakikat, elgépeléseket. Mielőtt Merengőre feltöltök egy történetet, én is vagy hússzor átolvasom, és még így is akad olyan hiba, amit később találok meg.
Valódi könyveknél is idegesítő, ha a lektorok nem végeznek alapos munkát, nem igaz? :)

A második fontos dolog: tudjuk, hogy igazi cselekmény kibontakoztatására kevés volt ez a pár oldal, éppen ezért nem is vártuk el. Ennek ellenére sokan megpróbálkoztak vele. Ami nem baj!
Viszont összecsapottnak és elhamarkodottnak tűnhet, ha egy egész regényt akartok ilyen kevés helyre tömöríteni, még függővéggel is.
Manapság, amikor blogos sztorikat böngészek, gyakran szembekerülök ezzel a hibával. Úgy rohannak a történet megírásával, a szerelmi szál kialakításával, hogy mikor bejön egy csavar, elcsattan az első csók, azt az olvasó nem éli át igazából, mert az író nem teremtette meg a kellő feszültséget, a várakozással teli izgalmat. Csak olvasunk, olvasunk, itt egy puszi, ott egy csók, aztán olvasunk tovább, mert a nagy hatás elmaradt, nem lettünk ledöbbenve, meglepve, nem olvadoztunk, csak úgy... túlestünk rajta és kész.
Sokkal de sokkal érdekesebb, mikor a fiú és a lány kerülgeti egymást, a cselekmény rendesen felépül, részletről részletre, hogy a csattanónál meglegyen a meglepetés, és az az érzés, amit eleve az író el akart érni.

Rengeteg híres szerző, köztük Honey meg az én kedvencem is állandóan a csavarokkal játszik, amiket akkora üggyel-gonddal szőnek bele a történetbe, hogy mikor megjelennek, rendszerint hátast dobunk. Négy oldalba ekkora fordulat szintén nem kifejezetten fér bele. Persze, ha nagyon ügyesek vagyunk, meg lehet oldani, de nem biztos, hogy érthető lesz, és az olvasónak is átjön.

Na, azt hiszem kellőképpen kibeszéltem magam.
Jöjjön a Top 5, névsor szerint:

  • Boldizsár Éva - A tűz érintése
  • Carlie - A szomorú angyal
  • Carmen - Gyűlöletből szerelem
  • Strempel Henrietta - A fény harcosa
  • Yvonne - Wicked Night 

Gyorsan a tisztázás miatt még egyszer elmondanám, hogyan zajlott a végleges döntés.
Az olvasók megszavazták a legjobb ötöt, mi pedig néhányan a "zsűriben" eldöntöttük, hogy ebből a párból ki hányadik legyen :)

Az izgalom kedvéért kezdjük a végéről, a negyedik helyezettel. Aki nagyon türelmetlen, nyugodtan görgessen lentebb, bár szerintem így az igazán izgi :D

Tehát akkor, negyedik helyezett lett... 
...
...
...
Carmen, a Gyűlöletből szerelem c. novellával! 
Tapsot neki! 
*hangos virtuális taps* ;) 
Ügyes voltál, gratulálunk! :) 


Aki a harmadik helyezett lett, ezáltal a képzeletbeli dobogó legalsó fokára állhat, és készítheti a beszélőkéjét a vendégposztjához és az interjújához, az nem más mint... 
...
...
...
Strempel Henrietta A fény harcosával karöltve! 
Tapsot neki! 
*hangos virtuális taps*
Gratulálunk! Szép volt! :) 
*kezet rázva átnyújtja az oklevelet* 


A második helyezett csak egy kicsivel csúszott le a dobogóról, és meglepő, de a zsűrink döntése egyezett a szavazatokéval. A másik vendégposztunk írója és interjúnk alanya nem más, mint... 
...
...
...
Yvonne, a Wicked Night szerzője! 
Tapsot neki! 
*hangos virtuális taps*
Ha jól emlékszem, csak pár pont különbség volt az olvasók szavazatai alapján a te novellád és A tűz érintése között. Most is csak egy kicsi hiányzott, hogy te állj a három kocka legmagasabbikán :) 
Nagyon ügyes vagy! Gratulálunk az eredményhez! :) 
*kezet ráz veled miközben átnyújtja az okleveledet*


Még két kimaradt versenyzőnk van hátra, és két szabad hely. Mind a kettő igazán előkelő, nyertes és különdíjas :) 
Ha már eddig is a számok szerint mentünk, haladjunk megint csak úgy. 
Az első helyezett, aki a dobogó legfelső fokára állhat, és akinek egy választott művéről kritikát írunk, az... Na kicsoda? :D
...
...
...
A szavazáshoz hasonlóan, Boldizsár Éva, és A tűz érintése! 
Tapsot neki! 
*hangos virtuális taps és füttykoncert* :DD 
Gratulálunk, nagyon szép teljesítmény! Mind az olvasók, mind a zsűrink szerint a te novellád érdemli a legmagasabb helyet! ;D 
*kezet ráz veled és két cuppantós puszi kíséretében odaadja az okleveledet* 


De még valaki a Top 5-ből kimaradt, nem? :) 
A kedves különdíjasunk, Carlie, A szomorú angyallal. 
És hogy miért ő lett az? Mert A szomorú angyal egészen borzongató volt, valami bizarr szinten romantikus. 
Tapsot neki! 
*hangos virtuális vastaps*
Remélem, különdíjasként sem fogsz csüggedni, hiszen a művedet éppen azért választottuk erre a helyezésre, mert más, és különleges. Természetesen jó értelemben :D 
Emellett ne feledd, hogy egy választott alkotásodról az eleje alapján ajánlót írunk ;) 
*kezet ráz veled és átnyújtja az oklevelet*

Minden nyertesnek őszintén gratulálunk! 

Sokan kérdeztétek, hogy legközelebb mikor tartunk hasonló versenyt. 
Sajnos semmi biztosat nem tudunk mondani, talán télen, karácsony elején, de lehet, hogy mégsem. Idén kezdenek a dolgok kissé kacifántosak lenni :)  

Addig is az összes írópalántának ajánlanám a figyelmébe az alábbi oldalt, ahol gyakorolhattok a következő pályázatra: irokhaakarok.blogspot.hu

Üdv.: Pocok 

5 hozzászólás:

  1. Köszönöm szépen az első helyezést! Nagyon örülök neki, hogy sikerült egy olyan novellát írnom, ami ennyire tetszett mind a közönségnek, mind a zsűrinek! Még egyszer nagyon köszönöm!

    xoxo: Boldizsár Éva

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a különdíjat, és gratulálok a helyezetteknek!:) Esetleg az ajánlós dolgot kérhetem késôbb is? Mert remelhetôleg nemsokára (pár hónapon belül) közzéteszem a történetem, de még gôzerôvel dolgozom rajta. Mégegyszer köszönöm lehetôséget, mert én élvezettel írtam a novellát és olvastam a többiekét!:)

    Carlie

    VálaszTörlés
  3. Majd írj egy mailt, amikor kezdhetjük olvasni :)
    (Meg persze linkeld, különben elveszünk az éterben xD)

    VálaszTörlés
  4. De jó,nagyon köszönöm,rettentően boldog vagyok *-* :)) És a többieknek is rettentően örülök(mivel a dobogósok a barátnőim xd) és a különdíjasnak is,mert mint mondtam remek volt nagyon az ő írásmódja is és a történet is :D

    VálaszTörlés