"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2013. július 1.

Novella #2

Susane
A démoni hegedű


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hegedűművész, és annak volt egy szépséges felesége. Egy csodálatos, tengerparti város festői kertvárosában éltek, ahol a művészet úgy járta át a levegőt, mint a pékségben a friss kenyér illata. Sokan mondogatták, hogy a helyet a zene élteti, és tízezrek jártak csodájára a hatalmas koncerttermeknek. Nem volt olyan művész, aki ne álmodott volna arról, hogy legalább néhány napot az életéből ezen a csodálatos helyen töltsön, és itt várja a Múzsák csókját.
Ez úgy kezdődik, mint egy mese, ugye? Csak az a baj, hogy nem az a vége, hogy boldogan éltek, míg meg nem haltak. A művész ugyanis híres nőcsábász hírében állt, a lány meg… talán túlságosan is szerette a férfit, aki nem érdemelte meg, hiszen még arra is hajlandó volt érte, hogy félretegye a saját hangszerét.
Elég az eléghez, a hegedűművész egy nap nem tért haza. Aztán… nem jött haza sem másnap, sem harmadnap. Amikor végre egy hónap múlva beállított… felesleges lett volna tagadnia, merre járt. De a szépséges feleség megbocsátotta csapodárságát, hiszen szerette a férfit, és nem akarta, hogy a gyermeke apa nélkül nőjön fel. Titkon remélte, hogy a művész egyszer csak lecsillapodik. A muzsikus azonban nem igazán törődött azzal a ténnyel, hogy immár nem csak a feleségéért, hanem a kisfiáért is felelős, alkalmanként visszatért kicsapongó életmódjához, és hetekre eltűnt a családja életéből. A nő csak tűrt, tűrt… a gyermek meg szépen cseperedett.
Egy nap, amikor a hegedűművész három hét távollét után még mindig ittasan tért haza, meglepődött, hogy a feleségét nem találta otthon. Az immár négy éves kisfiára a szomszéd hölgy vigyázott, és minden kertelés nélkül felvilágosította, hogy a neje épp a közeli boltban dolgozik, éhbérért, csak hogy eltartsa a kisfiát. A művész ezzel vajmi keveset törődött. A szomszéd hölgy ugyanis legalább olyan szép volt, mint a felesége. Szó szót követett, azonban a nő nem állt kötélnek, hiszen igazán tisztességes volt, arról nem is beszélve, hogy a hegedűművész viselkedése finoman szólva is taszította. A férfi azonban – még mindig részegen – úgy döntött, akkor is eleget tesz a vágyainak. De a nő sikoltozott, aztán meg a fia is sírni kezdett, és… komolyan, ki bír ilyen lármában tiszta fejjel gondolkodni?! Aztán csend lett, fülsüketítő csend, és a férfi végre elégedetten elszenderedett a padlón, a nappali dohányzóasztala mellett a puha szőnyegen.
Amikor a szépséges feleség hazatért, meglepődött, hogy mekkora csend fogadta. A kisfia sem szaladt elé, pedig minden nap alig várta, hogy megjöjjön a mama. Belépett a nappaliba, és néma sikolyra nyílt a szája. Először meg sem látta a férjét, csak a szomszéd hölgy szakadt ruhájú, élettelen testét. Halkan a fiát szólította, de nem jött válasz. Tétován közelebb lépett a dohányzóasztalhoz, és meglátta a gyermeket, mellette meg a békésen szuszogó férjét, aki észre sem vette, hogy a szőnyeget már átitatta a fia vére. Végre kiszakadt a nőből egy fájdalmas sikoly, ahogy a padlóra rogyott. A férfi a sikolyra felriadt, rögtön hívta a mentőket, de már minek? Minek?
A feleséget nem érdekelte az érkező mentő, sem a rögtön értesített rendőrség. Nem törődött azzal, hogy elszállították a férjét, és hogy őt is elvitték a kórházba. Mit érdekelte őt, hogy az orvosok mindenféle sokkról beszéltek?! A szeme előtt mindig ott látta a kisfiát, azt az ártatlan angyalt, vérbe fagyva, mert beütötte a fejecskéjét az asztal sarkába. Tudta, hogy minden a művész hibája. Tudta, hogy ő tehet a gyermek haláláról.
Teltek múltak a hetek, és a feleség csak gyászolt, míg a szívét teljesen meg nem fagyasztotta a fájdalom. Aztán egy nap meglátogatta őt a Bosszú. Először igazán türelmes volt. Meghallgatta minden panaszát. Ó, igen, ehhez végtelen türelem kellett, hiszen panaszból annyi volt, hogy a legnagyobb folyót is el lehetett volna rekeszteni vele. Aztán… végighallgatta a dühöngését, az orvosokkal ellentétben nem akarta csillapítani a dührohamait. Sőt, ha lehet, még biztatta is őket. Rajta, add ki magadból! Tombolj! És a szépséges feleség tombolt, dühöngött, sikoltozott. A Bosszú csak ezután tett neki ajánlatot. Ajánlatot, amelyet nem lehetett visszautasítani.
A nő ezután jobban lett. Az orvosok azt mondták, végre túltette magát a gyászon, de valójában csak a Bosszú szavai lebegtek a szeme előtt, és amikor végre elengedték, a javaslatai szerint cselekedett. Hazatért, de a nappaliba nem tette be többé a lábát. Egyenesen a szobájába ment, a szekrény tetejéről levette a régi, poros hegedűtokot, és elővette a hangszerét. Ajkai – hónapok óta először – mosolyra görbültek, ahogy megsimogatta a hangszerét. Mosolyogva a könyvespolchoz lépet, amelyen megannyi kotta porosodott. Felnyalábolt egy rakással belőlük, és egyenesen a temetőbe ment. A lábai egyenesen a kisfia sírjához vitték, ahol azonnal játszani kezdett. Mesterien húzta a vonót, s a hegedű olykor lágy, máskor sikító hangjai szinte visszhangoztak a parton. A nő csak játszott, játszott, és senki sem merte megzavarni. A zene gyönyörű volt és rettenetes. Egyszer csengő, vidám, mint a kisgyermek, akinek játszott, máskor kegyetlen és metsző, mint a világ, aki elvette a szép nőtől ezt az égi tüneményt. A csodálatos, tengerparti városban nem szólt többet a zene. Mintha minden más hangszer elnémult volna, ha a nő hegedűje jajgatott. Az emberek lassan megfeledkeztek a művészetről, mintha a fájdalmas hegedűszó hallatán meghaltak volna a Múzsák. Ha egy festő az üres vászonra nézett, csak azt látta a szeme előtt, hogy vérző könnyeket hullat a gyönyörű hegedű, és megállt a kezében az ecset. A komponista szíve összeszorult, ha a kottára nézett, mert semmi más nem járt a fejében, csak a gyermek és a gyönyörű nő zokogása. A költő nem talált többé rímeket, és szinte égette a kezét a toll, és az író sem tudta többé, hol a helye, mert mindenütt csak gyász volt és síró hegedűszó.
Teliholdas éjjeleken még ma is messziről meghallani a hegedű sikolyát, bár az apró, tengerparti temetőben ritkán jár ember.A gyönyörű városból rég elköltöztek a művészek, de mindhiába tették, soha többé nem tudtak alkotni. Bárhol jártak, mindig a fülükbe csengett a régi zeneszó, és aki találkozott velük, soha többé nem tudott másra gondolni. A világ nem tudta, mi történt, csak azt, hogy lassan eltűnt a zene. Bárki, aki hangszerre nézett, úgy érezte, menten megszakad a szíve. A nő is tudta, hogy a bosszúja mindenkit elért. Soha senki nem élvezhette többé a hegedűszót, csak a kisfia, és a Bosszú. A Bosszú, aki gyakran meglátogatta,és mosolyogva, némán hallgatta, ahogy fáradhatatlanul játszott a démoni hegedűn.

***

Szavazni a bal oldali modulban tudtok! 

5 hozzászólás:

  1. Nekem nagyon tetszett ez a novella. A mesélésének a stílusa kicsit a Harry Potter Halál ereklyéinek a meséjére emlékeztet. (nem a történet csak a stílus.)
    Szóval részemről 9 pont. :)

    VálaszTörlés
  2. Őszintén szólva nekem nem tetszett a novella...
    A történet eléggé furcsa és nagyon nem fogott meg olvastam, de semmiféle érzést vagy érzelmet nem váltott ki belőlem.
    A sztori jól kezdődött és jó is volt, csak hirtelen lett vége, olyan befejezetlennek érzem... Tudom, hogy négy oldal kevés egy érzelem dúsabb novella írásához, de így is kitudtad volna belőle hozni szerintem. Ezért csak 6 pont.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Susane!

    Nekem tetszett a novellád. Annyi kimondatlan érzelem van benne, legalábbis számomra. Hiszen az alapsztori mégiscsak egy családon belüli gyilkosság, és mennyi ilyen tragikus eseménnyel akadunk össze nap, mint nap... Szerintem komoly témát választottál, és biztosan tudtad volna még tovább is írni, ha a megadott határok engedik. :) Szóval én gratulálok, ügyes történet volt.

    VálaszTörlés