"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2015. január 26.

6 elkeserítő tény az olvasásról

Mostanában az e-bookok, a különböző technikai vívmányok és a nálunk is okosabb kütyük kezdik átvenni, esetleg inkább elvenni a közönséget az igazi, nyomtatott könyvektől. Sajnos erre a megállapításra nem teljes mértékben a környezetem mélyreható tanulmányozása során jöttem rá (haha, de szép mondatrész), hanem magamon is észrevettem, hogy többet van a kezemben a telefonom rajta e-bookokkal, mint papírlapokból álló igazi regények.
Összeszedegettem néhány elkeserítő tényt, amik talán elsőre lelomboznak, de remélem lesz, akit a kézzel fogható könyvek vásárlására és olvasására késztet. :)

  1.  Egy 2012-es kutatás szerint a gyerekek majdnem ötöde zavarba jönne, ha a barátai könyvvel a kezében látnák…
Ez 2012-es adat, de erősen kétlem, hogy három év alatt ez a szám csökkenő tendenciát mutatna.

  1. …és a megkérdezettek 54%-a szívesebben nézi a televíziót, minthogy olvasson.
Na, igen, ez talán még rosszabb, mint az előző. A nagyszüleim mindig arról mesélnek, hogy az ő idejükben nem létezett TV, mégis képesek voltak létezni és nem unták magukat halálra. Ezt én kiegészíteném egy érdekes képpel, amit nemrég láttam az interneten:

A filmek lekötik a figyelmünket, de nem ösztönöznek minket gondolkodásra (tisztelet a kivételnek). Elénk tolnak egy képet, egy színészt, egy szobát, míg olvasás közben ezt mind mi magunk képzelhetjük el, mi alkothatjuk meg.

  1. A Szürke ötven árnyalata a bestseller listákon ragadt.
Nem akarom leszólni a Szürkét, semmi bajom vele, sokan szeretik, de azért valljuk be, nem valami nagy művészeti alkotás. Az igaz, hogy megmozgatja az ember fantáziáját, viszont egészen más okból vált ennyire népszerűvé, mint a Harry Potter vagy a Narnia.

  1. A gyerekek az iskolában irodalmi szöveggyűjtemény nélkül 50%-kal kevesebbet olvasnának, mint szöveggyűjteménnyel.
Nem is tudom, én ezt kissé szélsőségesnek találom, de azért reménykedjünk, hogy nem jön el az az idő, amikor a gyerekek már csak az iskolában olvasnak.

  1. A 16 év felettiek 25%-a nem olvas el egy könyvet sem évente.
Ez szintén 2012-es adat, és ó te jó ég!

  1. Egy átlagos ember évente kevesebb mint egy könyvet olvas el.
Talán ez a legelkeserítőbb tény mind közül. Teljesen megértem a mai embereket, elvégre dolgozniuk kell, tanulni, gyereket nevelni vagy háztartást vezetni, de ha több tíz évvel ezelőtt akadt időnk és energiánk olvasni, amikor még nem volt ennyire kényelmes az élet, akkor elvileg most is lenne rá lehetőségünk.
Vagy nem az idővel, inkább a kedvvel van a baj? Egy fárasztó nap után szívesebben ülünk le a TV elé káromkodó fiatalokat bámulni, mint a Roxfort folyosóit járni? Tényleg érdekesebb egy kaszabolós, semmiről sem szóló film, mint Az éhezők viadala?

Ti mit gondoltok, mi a probléma gyökere?


Pocok

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése