"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2012. február 3.

Rick Riordan - Percy Jackson és az Olimposziak

Sziasztok!
Ez egy újabb könyvkritika, ahol Rick Riordan nagysikerű sorozatáról, a Percy Jackson és az Olimposziakról olvashattok.
Többrészes sorozat, és még az utolsó, mindent eldöntő része nem jelent meg magyarul, de arról biztosíthatlak titeket, hogy amint megjelenik lecsapok rá, és ahogy elolvastam írom is a kritikát róla.

Akkor nézzük is az első könyvet:


A Villámtolvaj
Megesküdtem a Styx folyóra, hogy ami ebben a könyvben le van írva, az elejétől a végéig kitaláció. Nincs semmiféle Perseus „Percy" Jackson nevű tizenkét éves fiú. A görög istenek csak régi mítoszok. Egészen biztosan nincsenek gyermekeik halandóktól a huszonegyedik században, és Félvér tábor nevű hely sem létezik, ahol félistenek, fiatal hősök táboroznának, akiket én tanítok és edzek arra, hogyan éljék túl szörnyűséges ellenségeik támadását. Percy sosem találkozott szatírral és Athéné lányával sem. Egyáltalán nem indultak együtt az Alvilág kapujához, hogy megakadályozzák az istenek közötti katasztrofális háború kitörését. Mindezek után figyelmeztetnem kell téged, alaposan gondold meg, elkezded-e olvasni ezt a könyvet. Ha bármi felkavarót érzel olvasás közben - ha gyanítod, hogy ez a történet a te életedhez hasonít - AZONNAL HAGYD ABBA AZ OLVASÁST! A következményekért semmiféle felelősséget nem vállalok.
-----------------------------------------------------------------------
A Szörnyek Tengere
Percy Jackson hetedik éve az iskolában meglehetősen unalmasan indul. Egyetlen szörny sem akarja betenni a lábát New York-i sulijába. Ám amikor az ártatlan labdázgatás élet-halál harccá válik egy csapat emberevő óriás ellen, a dolgok, hogy is mondjam. kezdenek eldurvulni. Váratlanul érkező barátja, Annabeth is csak rossz hírekkel szolgálhat: a Félvérek táborát védő határokat egy titokzatos ellenség lerombolta, és amíg ezeket újra helyre nem állítják, a félisteneknek nincs hová rejtőzniük. A villámtolvaj lendületes, humoros és rendkívül népszerű folytatásában Percynek és a barátainak át kell szelniük a Szörnyek Tengerét, hogy megmentsék a táborukat. De Percynek mindezek előtt még szembesülnie kell egy a származását érintő titokkal: rá vár a feladat, hogy eldöntse, áldás-e, avagy átok Poszeidón fiának lenni.
--------------------------------------------------------------------------------
A Titán Átka
Amikor Percy Jackson megkapja Grover segélyhívását, készülődni kezd a harcra. Jól tudja, hogy szüksége lesz erős szövetségeseire, Annabeth-re ás Tháliára, a félistenekre; valamint hűséges bronzkardjára, Árapályra is... és egy fuvarra a mamájától. A félistenek Grover megmentésére sietnek, aki – mint később kiderül – fontos felfedezést tett: két félistenre bukkant, kiknek származása egyelőre még ismeretlen, de igen nagy erővel rendelkeznek... De ez még nem minden. A Titán úr, Kronosz felállítja számukra eddigi legfondorlatosabb csapdáját, és az ifjú hősök majdnem belesétálnak. A sorozat mulattató, és izgalmas harmadik kalandjában Percynek a legveszélyesebb kihívással kell szembenéznie: a Titán Átkának hátborzongató próféciájával...
----------------------------------------------------------------------
Csata a Labirintusban
Csata a labirintusban
Percy Jackson semmi jót nem várt az iskolai nyílt naptól, de amikor titokzatos halandó ismerőse után két pomponlánydémonnal is találkozik, a dolgok még a vártnál is rosszabbra fordulnak. A sikersorozat negyedik kötetében már a küszöbön áll az olimposziak és a Titán isten közötti háború. Még az eddig biztonságos menedéknek számító Félvér Tábor is sebezhetőnek bizonyul, amikor Kronosz és hadserege megpróbál varázshatárán belülre kerülni. Hogy a támadásnak elejét vegyék, Percy és félisten barátai egy küldetésre indulnak a Labirintusba - a hatalmas, föld alatti világba, ami minden fordulóban újabb vérfagyasztó meglepetést tartogat számukra.
-----------------------------------------------------------------------
Ezek az eddig megjelent részek.
Aki végigolvasta a fent leírtakat, az már biztos rájött, hogy az egész történet a görög mitológiára épül. 
Én személy szerint mindig kedveltem a mítoszokat, de arra még nem gondoltam, hogy ezt egy könyvben ilyen jól meg lehet írni. 
Rick olyan mély betekintést enged nekünk ebbe a csodálatos világba, mintha valóban létezne, és az istenek, félvérek, ronda szörnyek valóban köztünk járnának.
Tele van humorral, izgalommal, és a negyedik könyv végén újból fellép a Bukott angyalok városa effektus,avagy "Úristen,még egy év van a következő rész megjelenésig!!!!!!!Vajon mi lesz az 5. könyvben??"
Hihetetlenül jól felépített történet, kidolgozott karakterek, és persze egy kis szerelmi szál, ami tényleg nem annyira komoly. 
Sosem rajongtam annyira a csak izgalmas könyvekért, de ez nem csak izgalmas. Ez észbontóan jó!Sorra kapják az író és a könyvek is az elismeréseket, nem is beszélve közismert írók pozitív visszajelzéseiről, példának okáért vegyük Stephenie Meyert, a Twilight könyvek íróját. 
"Megemelem a kalapomat, Mr. Riordan! XO"
Nem tudom az XO mit jelent, de aki vállalkozó szellemű utána nézhet, és kiírhatja chat-re, ha van kedve.
A könyvek borzasztó élethűen festik le, mi történne a színfalak mögött, ha az olimposzi istenek és világuk valóban létezne.
Ajánlom gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, és azoknak az embereknek, aki szeretik az izgalmas, humoros könyveket. 

Vége?Nem :)

Az 5. rész borítóját is megtaláltam, és bár magyar ismertető nem volt hozzá, azért még a képet megmutatom.

És még mindig nincs vége, mert ezekből a könyvekből filmet is csinálnak. Vagyis, az első rész már kész.
-----------------------
Rick Riordan ötrészes kalandregénye első kötetének filmes adaptációja. A főszereplő Percy Jackson nem más, mint Poszeidon 12 éves fia, aki a 21. századi Amerikában él. és az ő feladata, hogy visszaszerezze Zeusz Mestervillámját, amit a főisten szerint édesapja lopatott el. Az idő rövid, mivel ha nem sikerül idejében visszajuttatni Zeusz nagy erejű szent fegyverét, könnyen háború törhet ki az istenek között, ami minden bizonnyal az egész emberiség pusztulását fogja eredményezni.
Chris Columbus a Harry Potter és a bölcsek köve rendezőjétől.

A főszereplők:

Percy /Logan Lerman

Annabeth/Alexandra Daddario

Grover/Brandon T. Jackson


A filmben feltűnik még Pierce Brosnan, Uma Thurman és Sean Bean is.
Bár a film első része nem ért akkora sikert, mint amire számítottak, de azért lesz folytatása, és ha minden igaz, hamarosan feltűnik majd a mozikban. Vagy legalábbis ebben az évben fel kéne tűnnie. 



Jó könyv, és nekem a film is tetszett, bár elég régen láttam :)

Írta:Pocok
Pontozás: 5/5

3 hozzászólás:

  1. Jajj, úgy imádom őket, csak kár, hogy még nem jelent meg Magyarországon az 5....:(. Nagyon nagy mániám lett a agörög mitológia, ez a könyv megváltoztatta az életemet... kivűlről fújom az isteneket és a mitológiájukát. Most fejeztem be a 2-t és már elmezdtem a 3-at végre. Utána megkapom a 4-et és várom már az 5-öt nagyon! LUUUUV PERCY JACKSON ÉS AZ OLIMPOSZIAK!!!!!!!!! <3

    VálaszTörlés
  2. :) Ha jól tudom idén nyáron vagy nyár vége felé jelenik meg az 5. rész, és hamarosan elkezdik forgatni a film 2. részét ;)

    VálaszTörlés
  3. Én nemrég fejeztem be az ötödik részt. Kicsit késve a megjelenéshez képest, de ilyen az, ha a könyvtárban nincs meg, a másik könyvtárból pedig gyakorlatilag csak akkor veheti ki az ember, ha szerencsés és épp bent van, vagy előjegyezteti. Ha kicsivel korábban hajtottam volna, és járok könyvtárba más egyéb elfoglaltságaim helyett, hamarabb megismerhettem volna a történetet. Ezt sajnálom - de örülök, hogy előbb-utóbb én is befejezem. Az ötödik tehát még hátra van, de szokatlan mód várom, ami nem jellemző rám. Hibái ellenére is szerethető a sorozat.

    VálaszTörlés