"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2012. október 9.

Átmeneti üresedés - vélemények

Sziasztok!
Bizony, bizony. J.K.Rowling újabb könyv írásába kezdett félretéve Harry Potter világát.
Gyorsan néhány alapdolgot róla.
A Gabo kiadó gondozásában fog megjelenni várhatóan decemberben.
Kb. 480 oldalas, és egy Pagford nevű kisváros lakóinak életét meséli el.


A fülszöveg szerint komoly háborúskodások dúlnak a színfalak mögött: gazdagok a szegények ellen, kamaszok a szüleik ellen, feleségek a férjeik ellen, tanárok a diákjaik ellen. Történetünk kezdetén egy Barry Fairbrother nevű férfi váratlan halála borzolja a kedélyeket, az igazi viszály pedig csak ekkor kezdődik. A tét, hogy ki foglalja el Barry üresen maradt székét a községi tanácsban, ki győzedelmeskedik majd a szenvedéllyel átitatott és kettős játszmáktól sem mentes választáson?

-olvasható a konyves.blog.hu oldalon

A borító szerintem szörnyű... Oké, felnőtteknek szól, és így végül is érthető, hogy miért lett ilyen.. khm... egyszerű, de azért fektethettek volna bele egy kicsit több energiát is. 

Akkor a lényeg, amiről a bejegyzésnek szólnia kéne, az a könyvről írt vélemények. Angliában már szeptemberben is kapható volt, így a vállalkozó szellemű és jó angoltudással rendelkező magyarok már akkor elolvashatták. 
A vélemények pedig megosztók. Persze senki sem várja, hogy Rowling túlszárnyalja a HP sorozatot, de sokan mondták, hogy jobban tenné, ha maradna az ifjúsági könyveknél. 
Az elvárások nagyok, Rowling pedig csak most kóstol bele igazán a felnőtt korosztálynak szóló írásba. 

Molyon máris két különböző véleményt olvashatunk. Az egyik szerint habár az eleje döcögősen indult, Rowling stílusa miatt még azt is élvezni lehetett, míg a másik egyenesen unalmasnak nyilvánítja. Abban persze egyetértenek,, hogy a vége felé, mikor felgyorsulnak az események már elsodor a könyv, "megbolondul a város" . 

Nem vagyok benne biztos, hogy egyhamar a kezem közé kapom az írónő Alkalmi üresedését. Vicces, hogy a könyv címe (a kritikák alapján) valamilyen szinten utal a kötet elejére, ami az állítások szerint nem volt a legizgalmasabb. Rowling képességének alkalmi üresedése. 

Gyorsan szólok, hogy félreértés ne essék! Én szeretem Rowlingot, és az eddig olvasott értékelések alapján állítom azt, amit. Aztán ha egyszer elolvasom a regényt majd meglátjuk, nekem is ugyanaz-e a véleményem az írónő második sorozatáról. (ha egyáltalán sorozat lesz.... ) 

Írta: Pocok

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése