"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2012. december 1.

Pittacus Lore - A negyedik

Sziasztok!
Ezt a könyvet majdnem egy éve olvasom. Olvastam. Igen, nemrég sikerült kivégeznem a drágát. :D
Most nagyon büszke vagyok magamra.

Régóta tudjuk, hogy az idegenek köztünk járnak, és különböző típusú találkákat szerveznek a földlakókkal. Olyan regénnyel is találkoztunk már, amelyben ezek az idegenek megtévesztésig hasonlítanak az emberekhez, és csak bizonyos szélsőséges helyzetekben derül ki másságuk. Azzal az ötlettel sem ez a regény játszik el először, hogy a földönkívüliek nem feltétlenül egyfélék, ugyanúgy lehetnek köztük barátságosak, mint ellenségesek. A Negyedik egyediségét ezeknek az elemeknek az ideális kombinációja adja. A Negyedik egyike a Lorien nevű bolygóról elmenekült kilenc túlélőnek, akik mentoraikkal együtt a Földön kerestek menedéket. A Lorient elpusztító mogadoriak azonban nem szeretnek félmunkát végezni, mind egy szálig végezni akarnak a lorinokkal, ezért követik őket, és hajtóvadászatot indítanak utánuk. Pittacus Lore a Lorieni Bölcsek bölcse. Tizenkét éve él a Földön, készül a bolygó sorsát meghatározó, mindent eldöntő háborúra. Tartózkodási helye ismeretlen. A Lorienről érkeztünk a Földre. Tizenkét évvel ezelőtt. Úgy nézünk ki, mint ti. Ugyanazt a nyelvet beszéljük. Köztetek élünk. De másmilyenek vagyunk. Olyan hatalommal rendelkezünk, amiről nem is álmodhattok. Elképzelni sem tudjátok, milyen erősek és gyorsak vagyunk. Hozzánk hasonló szuperhősökkel eddig csak filmekben vagy képregényekben találkozhattatok, de mi valóban létezünk.

Nem volt olyan hihetetlenül áttörő regény. Nem csoda, hogy majdnem egy év kellett, mire elolvastam. Egyáltalán nem kötött le. 

Szereplők: 
John. Ő a főszereplő, és az ő szemszögéből olvashatjuk az egész kötetet. A srác alapjáraton teljesen emberi, és nem is annyira klisés. Bár néha túl erős, néha meg túl gyenge... xD
Sarah. Ő a tökéletes barátnő. Mikor megtudja, hogy John micsoda, szinte csak megvonja a vállát. Nem érdekli, mert ő annyira szerelmes.-.- Azért ha az én pasimról kiderülne, hogy egy űrlény, minimum sikoltozni kezdenék. Utána átgondolnám, és megdumálnám vele a dolgot, de az, hogy Sarah elsőre rábólintott...  Oké, hagyjuk a témát. Nagyon szerelmes. Pont. 

Henri. A tökéletes apuka szerepét betöltő személy. Mindig vigyáz Johnra, próbálja ellátni tanácsokkal, edz vele. Értem én, hogy ez a feladata, a munkája, az élete, de szerintem akkor is kiemelkedően beleadta a szívét a dologba. Egyik kedvenc karakterem volt. 
Sam. Na, ő a másik kedvenc karakterem. Tipikus lúzer srác, akit John egy alkalommal megvéd. Aztán barátok lesznek. Nagyon bírtam az egész könyv alatt. 
Mark. Sarah volt barátja. Egy oltári nagy tuskó. Tipikus tuskó. Hm... Itt majdnem mindenki klisés? 
Bernie Kosar. John kutyusa. A legkedvencebb karakterem az egészben. Imádtam azt az állatkát. :D Annyira hűséges. 

Cselekmény. 
Meglepően jó. Voltak benne döcögős részek, de összességében izgalmas volt, csavaros. Meg persze humoros, ahol kellett. A vége pedig... Ha odáig juttok, tegyetek egy csomag zsepit a kezetek ügyébe. A finálé olyan jól ki volt dolgozva, hogy együtt izgultam a szereplőkkel, együtt kiabáltam velük, féltettem őket, és bőgtem miattuk. 

Szerelmi szál. 
Igazi. Nem nagyon bírom, amikor az író türelmetlen, ezért úgy állítja be az egész történetet, mintha a szerelmesek meg lettek volna írva a csillagokban. Ez egy jó módszer arra az esetre, ha a szerző lusta megírni az összeismerkedést. (Persze vannak kivételek. Vannak olyan "csillagos" szerelmek, ahol hihető a dolog.) 
Ebben a könyvben ez rendben volt. Aranyosak voltak, szerették egymást. Több nem is kellett. 

Mogadoriak. 
Az ellenség. Kellően alattomos és ronda. El lehetett hinni róluk, hogy képesek ölni. (és meg is tették). 

Összességében jó volt a könyv. Jól ki voltak dolgozva a karakterek, megvolt az izgalom, a dráma, a szerelem, a humor. Élvezhető olvasmány, és tényleg csavaros. 
Nem csoda, hogy meg is filmesítették. A főszerepben (a cseppet sem csúnya, sőt... ) Alex Pettyfer. 

John Smith egy különleges képességekkel megáldott fiú. Valójában egy idegen a Lorien bolygóról, akinek hazáját leigázták a mogok. Csak kilenc fiatalnak sikerült elmenekülnie, a szökevények nyomában azonban ott lihegnek az üldözőik. Hármat már levadásztak, most a negyediken a sor. John egy ohiói kisvárosban húzta meg magát a védelmezőjével. Miközben egyre jobban kibontakoznak képességei, megismeri a barátság és a szerelem érzését. Hamarosan rájön, hogy nem menekülhet egész életében, szembe kell néznie az üldözőivel.
------------------------------------------------------------------------
Már nem nagyon emlékszem a filmre, de azt tudom, hogy elég jó volt :D Ha olvastad a könyvet, ne hagyd ki a filmet. 

Következő
Következő
Következő
A negyedik - Dianna Agron és Alex Pettyfer
Következő



Pontozás: 5/4
Írta: Pocok
U.I.: Van ám második része is. Meg harmadik :D 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése